Stílusos Férfi 2014.03.10. 14:26

Zakó guide

Hát ez is egy sarkalatos téma. Még azoknál is, akik veszik a fáradságot és van fogalmuk arról, hogy mi az a zakó...

Nem akarok nektek pitti uomo-s, színes, vadul extravertált dolgokat ajánlani, csak a szokásos, esszenciális, letisztult és kipróbált darabokat. Hagyjuk most az öltönyt, arról is lesz szó később, vegyük csak a "sportzakókat" górcső alá:

Alapvetően a sportzakók kétféle típusú anyagból készülnek. Az egyik a bolyhos gyapjú vagy gyapjú-szerű, a másik az erősebb, sprődebb, simább felületű, szororsabban szőtt anyagok csoportja.

Mivel nekünk nyilván nem telik 2000 fontos Harris Tweed cuccokra, így valószínűleg a gyapjú helyett valamilyen blend (kevert szálas) anyagú zakó lehet a nyerő. A szín a kulcs. Én a kontinentális Európában kerülném a különféle "ezeréves" tradícióval kidolgozott ilyen-olyan mintákat, inkább egyszínű, jóval sokoldalúbb zakót választanék/választottam. A szín mindenképpen legyen sötétebb középszürkébe hajló, lehet benne barnás szín is, vagy talán sötétzöld. A lényeg, hogy az egyetlen igazi alapszabály: a gyapjú zakónknak földszínekből kell állnia. Nincs mese, a skótok tudják mi a módi. Én nagyon nem szeretem a duplasoros zakókat, főleg nem tweedben. Legyen két, esetleg háromgombos, egysoros, szűkített szabású (slim fit, vagy tailored fit), ne gusztustalan hasban és derékban bő, nevetséges és kisemberes külsőt kölcsönző klasszikus szocreál konfekció szabás...

slaters_greytweed.jpg

Forrás: Slaters

A másik az átmeneti és melegebb időkre is kiváló sprődebb darab. Itt sokkal több eshetőség van. Amennyiben csak egyre futja, az legyen sötétkék (mély tintakék), vagyis a klasszikus navy blazer. Ezeknél szabály az elütő színű gomb, mely hatalmasat tud dobni egy outfiten, nekem elhihetitek. A mandzsetta gombsora akár többféle színű gombokból is állhat (nekem a zakóval azonos színű, mert nem szeretem a túl színes részleteket), ki mennyire bátor és türelmes felvarrni (mert igen, nem a gombhoz kell zakót venni, hanem fordítva, nekem van egy rakat gombszettem ahhoz az egy nyomorult slim fit háromgombos névi kótomhoz, ami valójában egy szerencsés véletlen folytán pont három gomb árába került). A gombok színe mindig harmonizáljon az ingsorunkkal, ne legyünk annyira klasszikusak, kerüljük a csiri-csáré arany színű és ilyesféle dolgokat. Legyenek szürkék, esetleg gyöngyház-színűek, talán pirosak... (:D) Akinek maradt még pénze, vegyen egy selyembéléses fekete kétgombos sportzakót is kicsit finomabb, de még mindig sima felületű anyagból. A fekete szinte mindenben tuti választás, sosem megy majd ki a divatból.

svpply_navyblazer.jpg

Forrás:Svpply

A zakót hordani is tudni kell. Kétgombos egysoroson mindig csak a felső gombot, háromgombos egysoroson pedig a középsőt gomboljuk be. Tanuljuk meg perfektül egykézzel a mozdulatsort, ha nem tudjuk elképzelni, nézzük meg Daniel Craig-et valamelyik Bond filmjében a háromból, na úgy kell csinálni, úgy a tökéletes...

Én személy szerint nagyon utálom a kordbársony zakókat, nekem nagyon csinovnyikos, de ez nem mindegyikre és mindenkire igaz. Egy próbát megér, nekem nem jött be...

És használjunk pocket square-t az Isten szerelmére! A legegyszerűbb és legolcsóbb kiegészítő, amitől mindenkinek leeseik az álla, mert Magyarországon az embereknek fogalma sincsen az igazi coolness-ről...

Arra, hogy nincs két ilyen zakód nem lehet semmilyen mentséged! Úgyhogy húzz el szépen a zsebedtől függően a H&M-be, vagy a C&A-ba, vagy a Hádába, vagy a Macy's-be és keress magadnak ezekből, de slim fit legyen ám!!!

Üdv és "dress better, be better"!

A Stílusos Férfi

stilusosferfi@gmail.com

Címkék:daniel craig h&m gyapjú c&a zakó blend háda tweed slim fit stilusosferfi sportzakó tailored fit navy blazer fekete zakó sötétkék zakó Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stilusosferfi.blog.hu/api/trackback/id/tr395852651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása